bibliotheek@londerzeel.be      
www.londerzeel.be

maandag

Plant van de maand: Slangenradijs !


Iedereen die zich gratis registreert op mijntuin.org kan gratis zaden ontlenen in de zadenbib. Op mijntuin.org vind je de online catalogus met alle groente- en plantenzaden uit onze collectie. Er is geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de zadenbib is voor 100% gebaseerd op onderling vertrouwen!

Slangenradijs is een variëteit zonder eetbare knolletjes,maar met pittige peulen! Deze zijn langer en meer gekronkeld dan de zaadpeulen van een gewone radijs. Jong oogsten en gebruiken zoals radijsjes.

Zaaien van eind maart tot augustus, peulen oogsten vanaf midden mei.. De plant zaait zichzelf vlot uit op beperkte schaal, als je hem de kans geeft: zo heb je van voorjaar tot herfst productieve planten. De zaden overwinteren. Bij het oogsten van zaden moet je erop letten dat er in de omgeving van je tuin geen andere radijssoorten tegelijk in bloei staan (kans op kruisbestuiving). Laat de peulen zolang mogelijk drogen aan de plant en oogst van meerdere planten. Snij de takken met peulen af, bind ze samen en laat ze binnen nog enkele weken verder drogen. Doe daarna de peulen in een stevige zak van bv jute en beoefen hierop je favoriete gevechtsport. Doe het kaf met het koren in een emmer en ga in de tuin in de wind staan. Giet de emmer vanop een zekere hoogte langzaam leeg in een andere emmer: het kaf waait weg en de zwaardere zaden vallen in de emmer. Herhaal dit enkele keren. Laat de zaden nog enkele weken verder drogen. Verpak ze daarna in een ademende verpakking (bv envelope). Koel, droog en donker bewaren en deels aan je zadenbib schenken! Ook zaden van andere planten zijn meer dan welkom!

Volg Mijn Zadenbib op Pinterest en pin met ons mee !

De zadenbib zoekt vrijwilligers !

Stel jezelf kandidaat als zadenbibliothecaris of medewerker! De zadenbib heeft jouw hulp nodig! Ook verenigingen, scholen,… die graag willen meewerken of die gebruik willen maken van de zadenbib zijn meer dan welkom! De bib is actief op zoek naar partners om mee samen te werken en staat open voor creatieve ideeën! Meer info? bibliotheek@londerzeel.be of 052/30.13.73.

De zadenbib zaait zich uit!

De zadenbib is dagelijks toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib. Op zondag 21 april staan we op de biobeurs Valeriaan in Brussel. Op 1 mei kan je met ons kennismaken op de 13de planten- en rommelmarkt van de Landelijke Gilde in Malderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aankoopsuggesties, vragen of opmerkingen

Om er zeker van te zijn dat we jouw favoriete boek, dvd of cd niet vergeten aan te kopen, kan je hieronder een aankoopsuggestie doen. Via dit formulier kan je ons ook je vragen of opmerkingen bezorgen.