bibliotheek@londerzeel.be      
www.londerzeel.be

vrijdag

Vers geperst: Vesalius door historicus Jos Martens

Vrijdag 3 oktober om 19u in Bib Londerzeel
Gratis toegang. Inschrijven is niet nodig.

De Londerzeelse afdeling van het Davidsfonds nodigt iedereen uit voor een boeiende voordracht over Vesalius door historicus Jos Martens, die eerder alles over Mercator uit de doeken kwam doen in onze gemeente.

Vesalius, de vader van de moderne anatomie, werd 500 jaar geleden in Brussel geboren als Andries van Wesel [°31-12-1514 Brussel - +15-10-1564 Zakynthos (Gr.eiland)]. Heel het najaar bouwt de stad Leuven een totaalproject uit met Vesalius kruipt onder je huid.

Terecht wordt aandacht besteed aan deze memorabele man. Eeuwenlang was de studie van het menselijk lichaam om ethische en religieuze redenen taboe. Medici waren meer filosofen dan artsen. Maar dan verschijnt Andreas Vesalius ten tonele : een typische renaissancegeleerde die de oudheid bewondert, maar al wat geschreven staat, kritisch benadert. Het levert hem onvoorstelbare protesten van zijn collega-professoren op.

In 1543 verschijnt zijn levenswerk : De humani corporis fabrica, geïllustreerd met de wondermooie gravures, naar men zegt uit het atelier van de Venetiaanse schilder Titiaan. Na 15 jaar trouwe dienst aan het Hof van Keizer Karel V, vinden we hem terug in Spanje bij Filips II.

Vrijdag (13:30u tot 19u) en zaterdag (9u tot 13u) stelt het Davidsfonds tevens haar nieuwste uitgaven voor op de bovenverdieping van de bib.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aankoopsuggesties, vragen of opmerkingen

Om er zeker van te zijn dat we jouw favoriete boek, dvd of cd niet vergeten aan te kopen, kan je hieronder een aankoopsuggestie doen. Via dit formulier kan je ons ook je vragen of opmerkingen bezorgen.