i.s.m. De Muren Spreken VZW
In 1970 werd nog eigenaardig en met wantrouwen gekeken naar de rare jongens die zich begonnen in te zetten voor vervallen fabrieken, arbeiderswijken, roestige machines en verouderde technieken. Pas in 1975 werden de eerste industriële sites wettelijk beschermd als monument, zij het niet zonder slag of stoot.
Aan de hand van een indrukwekkende selectie van voorbeelden uit alle provincies wordt een mooi overzicht gegeven van de Vlaamse sites die van 1975 tot 2015 als monument beschermd werden. Er wordt stilgestaan bij wat tot hun bescherming geleid heeft en wat de rol van burgers en verenigingen daarbij was. Waarom werden ze beschermd en wat er gebeurde nadat de bescherming effectief werd?
Een verhaal van brouwerijen en stokerijen, van molens en maalderijen, van stoommachines, textielfabrieken, steenkoolmijnen en petroleuminstallaties. Een gevarieerd overzicht dat ons de wortels toont van nijverheid en techniek in Vlaanderen: gebouwen en sites die illustreren waaruit onze hedendaagse technologische maatschappij is gegroeid.
Een mooie aanleiding om na te denken over de wijze waarop we met ons erfgoed omgaan en welke plaats we het in onze leefomgeving kunnen geven. De tentoonstelling werd gerealiseerd door de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed, ter gelegenheid van het Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed 2015
Geen opmerkingen:
Een reactie posten