bibliotheek@londerzeel.be      
www.londerzeel.be

dinsdag

LonderLab wordt STEM-academie

De Gemeente Londerzeel is met LonderLab toegetreden tot het Vlaamse netwerk van STEM-academies, dat vandaag ongeveer in de helft van alle Vlaamse gemeenten actief is.

Dit is een initiatief waarin alle organisatoren van buitenschoolse STEM-activiteiten voor kinderen en jongeren verzameld worden en waar jongeren actief kennismaken met wetenschap, wiskunde, techniek en technologie.

STEM-geletterdheid is vandaag niet enkel belangrijk voor programmeurs en ingenieurs: het is een basisvaardigheid voor iedereen.. Via het STEM-netwerk ontdekken we andere inspirerende initiatieven, waarbij kennis en ervaringen worden uitgewisseld en gezamenlijke projecten worden uitgewerkt. Voorts zijn er subsidiemogelijkheden waarmee LonderLab verder kan uitgebouwd worden.

Met het STEM-netwerk wil de Vlaamse overheid een antwoord bieden op het structurele tekort aan technische en wetenschappelijke profielen op de arbeidsmarkt, door via vrijetijdsactiviteiten in te zetten op de interesse en passie van de arbeidskrachten van de toekomst.

Met LonderLab wordt de passie van kinderen en jongeren voor wetenschap en techniek gestimuleerd, onder meer door samen te werken met CoderDojo en door een beroep te doen op de inzet van vrijwilligers met de nodige kennis, die zorgen voor persoonlijke begeleiding op maat. LonderLab biedt een doorlopende digitale leerlijn vanaf de leeftijd van 4 jaar (Bee-Bot, Scratch, App Inventor & Arduino). Daarnaast kunnen kinderen vanaf 8 jaar tegelijk ook leren lasersnijden.

Naarmate de deelnemers ervaring opbouwen met programmeren, elektronica en lasersnijden, kunnen deze 21ste eeuwse vaardigheden op heel inspirerende manieren gecombineerd worden: bv. een jongere die zelf een robot ontwerpt, de onderdelen uitsnijdt met de lasercutter, de elektronische componenten aanstuurt met een Arduino en een app maakt om de robot te besturen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aankoopsuggesties, vragen of opmerkingen

Om er zeker van te zijn dat we jouw favoriete boek, dvd of cd niet vergeten aan te kopen, kan je hieronder een aankoopsuggestie doen. Via dit formulier kan je ons ook je vragen of opmerkingen bezorgen.