bibliotheek@londerzeel.be      
www.londerzeel.be

dinsdag

Stem voor uw recht op e-boeken in de bib !

Sinds enkele maanden bieden 215 Vlaamse bibliotheken e-boeken aan in de bib. Dit proefproject is tot stand gekomen dankzij de inzet van Bibnet, die samen met de bibliotheeksector jarenlang moeizame onderhandelingen voerde met een zestal uitgeversgroepen.

Omdat e-boeken niet onder het huidige Europese auteursrecht vallen moet er voor elke titel afzonderlijk onderhandeld worden met de rechthebbenden. Uitgevers beslissen welke titels ter beschikking van bibliotheekbezoekers worden gesteld (momenteel een 400-tal) en bepalen onze uitleenvoorwaarden (5 euro leengeld voor 3 titels,...). Naar de toekomst toe hebben bibliotheken geen enkele garantie dat ze e-boeken mogen blijven uitlenen: het proefproject loopt voor 1 jaar, zonder enig engagement op langere termijn.

Met Bib Londerzeel willen we maar al te graag inzetten op het promoten en uitlenen van e-boeken, maar als bibliothecaris kan ik me niet vinden in de voorwaarden die in dit proefproject door de uitgevers worden opgelegd omwille van het ontbreken van een wettelijk kader.

Overal in Europa kampen bibliotheken met gelijkaardige problemen. Teken daarom vandaag nog deze petitie, die het speerpunt vormt van de Europese 'The Right to e-Read'-bibliotheekcampagne !

65 000 Europese bibliotheken willen voor hun 100 miljoen klanten:
- ook de nieuwste titels als e-boek aanbieden
- e-boeken aankopen voor een eerlijke prijs
- e-boeken uitlenen aan redelijke en evenwichtige voorwaarden
- alle burgers, ongeacht hun inkomen, laagdrempelig toegang bieden tot e-boeken
- auteurs en rechthebbenden een eerlijke vergoeding geven voor het uitlenen van e-boeken

Tim Lerno
bibliothecaris
Bib Londerzeel

Meer info:

- The right to e-read campagne : een succes?
- E-boeken lenen in Quebec: hoe het ook anders kan
- Why the public library beats Amazon for now
- Tweedehands e-boeken
- Elly's Choice: de apocalyps van het boekenvak?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aankoopsuggesties, vragen of opmerkingen

Om er zeker van te zijn dat we jouw favoriete boek, dvd of cd niet vergeten aan te kopen, kan je hieronder een aankoopsuggestie doen. Via dit formulier kan je ons ook je vragen of opmerkingen bezorgen.