bibliotheek@londerzeel.be      
www.londerzeel.be

zaterdag

Braziliaanse kip met limoen & kokosrijst

Gisteren waren er bijzonder weinig bezoekers tijdens onze filmvoorstelling van Estomago, waarbij het programma van onze Erfgoeddag van volgende week zondag uit de doeken werd gedaan door onze schepen van cultuur. De afwezigen hadden ongelijk! Maar geen nood: reserveer deze prachtige film en zet je zelf achter de kookpotten om het onderstaande bijpassende gerecht in elkaar te flansen. Serveren op de 37ste minuut ;-)

Lopen er bij u thuis tuinsoldaten van tussen 4 en 12 jaar oud rond? Reserveer dan meteen ook een gratis oorlogstuintje voor hen en stuur ze op zondag 27 april tussen 14u en 18u op missie naar de bib om oude groenten en klaprozen te komen zaaien en om hun plantenbak (zie foto) te komen versieren!

Ingrediënten voor 4 personen:

250 gr snelkookrijst
2 kleine blikjes kokosmelk
1 bokaal gevogeltebouillon
3 grote kipfilets
1 bussel lenteuitjes
2 groene paprika's
1 courgette
6-tal kleine sjalotten
2 groene pepertjes
gember
enkele teentjes look
een klein handvol blaadjes citroenverbena
2 limoenen
olijfolie
klontje boter
peper
zout
komijn

Braziliaanse kip in 't groen met limoen
Snij de kipfillets in grote stukken. Wrijf ze in met peper, zout en komijn.
Ontpit en snipper de groene pepertjes.
Snipper de sjalotten.
Schil de paprika's, ontpit en snij in halve reepjes.
Snij de courgette in grote blokjes.
Schil de gember en snij in grote, dunne repen.
Pel de lookteentjes en snij in twee.

Verhit de olie in een wok en fruit de paprika's, uien, groene pepertjes. Bak het vlees kort aan en voeg de courgette toe. Neem van het vuur en roer de gember en de look er nog even door. Blus met de bouillon. Laat de kip een kwartiertje op een laag vuur afgedekt verder garen in de bouillon. Voeg het limoensap pas toe net voor het opdienen en breng op smaak met peper en zout. Lookteentjes en gember kan je er eventueel uitvissen. Op het bord bestrooien met fijngehakte citroenverbena.

Braziliaanse kokosrijst
Was de rijst onder stromend water. Snipper de look en het wit van de lenteuitjes heel fijn. Doe hetzelfde met het groen, maar hou dit apart.

Smelt de boter op een laag vuur en fruit de ui en de look tot ze glazig worden. Roer de rijst erdoor en voeg wat zout toe. Blus met de kokosmelk en voeg nog wat extra water toe. Laat de rijst op een laag vuurtje afgedekt al het vocht opnemen zonder erin te roeren. Voeg wat water toe en schud daarna met de pan en tot de rijst zo goed als gaar is en tot het vocht grotendeels is opgenomen. Laat de pot nog een tiental minuutjes rusten op een heel laag vuur, zodat de rijst kan verder garen. Maak de rijst los met een vork en leg deze op het bord in de saus van de kip. Bestrooien met het groen van de lenteuitjes. Rijst met een kooktijd van 10 minuten doet er op deze manier ongeveer 20 minuten over om te garen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aankoopsuggesties, vragen of opmerkingen

Om er zeker van te zijn dat we jouw favoriete boek, dvd of cd niet vergeten aan te kopen, kan je hieronder een aankoopsuggestie doen. Via dit formulier kan je ons ook je vragen of opmerkingen bezorgen.