bibliotheek@londerzeel.be      
www.londerzeel.be

maandag

Kijktip: Flandres

regie: Bruno Dumont - Frankrijk 2006 - 91 min.
Demester, een jonge, eenvoudige boer uit Frans-Vlaanderen is verliefd op zijn buurmeisje. Ze spenderen veel tijd samen en hebben regelmatig een vluggertje ter velde. Toch slaagt Demester er niet in om zijn gevoelens te uiten. Tegenover zijn vrienden ontkent hij zelfs dat ze een koppel zijn, waarna Barbe in de koffer duikt met de eerste de beste. Demester krijgt een oproepingsbrief van het leger en gaat met zijn kameraden vechten in een barbaarse woestijnoorlog. Barbe blijft verweesd achter.

Regisseur Bruno Dumont zet zijn schaar in de stof waarmee in Hollywood romantische oorlogsdrama's worden gemaakt. Hij beperkt de 300 tanks in de woestijn tot 3 en vertrouwt op het acteertalent van laagopgeleide werkloze jongeren. Vervolgens gaat de schaar door zijn scenario. Wat overblijft maakt des te meer indruk. De desolate landschappen, zowel in Frans-Vlaanderen als in de woestijn, drijven de personages tot het uiterste. Flandres is een rauwe en realistische topfilm. Warm aanbevolen aan liefhebbers van de gebroeders Dardenne, Ken Loach en Mike Leigh.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aankoopsuggesties, vragen of opmerkingen

Om er zeker van te zijn dat we jouw favoriete boek, dvd of cd niet vergeten aan te kopen, kan je hieronder een aankoopsuggestie doen. Via dit formulier kan je ons ook je vragen of opmerkingen bezorgen.