Over CoderDojo
CoderDojo organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.
Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd. CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".
Praktische informatie
Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we hen kunnen contacteren. We appreciëren het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken en de vrijwilligers achteraf wat te helpen bij het opruimen.
Je dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen een draagbare computer te voorzien, of je kan gebruik maken van het computereiland van de bib.
Trajecten
Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, start je best met Scratch.
We gaan aan de slag met het gratis open source programma Scratch: een intuïtieve en visuele programmeertaal. Je kan ook kennis maken met Snap4Arduino, waarmee je een Arduino eenvoudig kan programmeren.
Arduino is een open source computerplatform waarmee microcontrollers toegankelijk worden gemaakt. Je kan er allerlei inventieve apparaten mee bouwen die reageren op inputsignalen (bv. van een warmtesensor, een knop op een webpagina, een schakelaar,...) en die bv. led-lampjes of een motor aansturen (robots,...). Hierbij krijg je tevens de basis van hedendaagse elektronica in de vingers.
Meer gevorderde deelnemers leren de code (tekstuele programmeertaal), waarmee de Arduino traditioneel geprogrammeerd wordt.
We bieden daarnaast ook nog een gratis workshop lasersnijden @ LonderLab aan, waarbij je met behulp van het gratis open source programma Inkscape een ontwerp leert maken dat je in diverse materialen kan uitsnijden en/of graveren met de lasercutter. Indien gewenst kan je ook met andere software leren ontwerpen voor de lasercutter. Betalen doe je enkel voor het materiaal dat je gebruikt. Meer info op www.londerlab.be
Vrijwilligers gezocht
We beschikken al over heel wat gemotiveerde vrijwilligers, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Vooral voor het begeleiden van jonge kinderen (7-12 jaar) met Scratch en voor de workshops lasersnijden kunnen we zeker nog hulp gebruiken. Een uitgebreide computerkennis en educatieve ervaring zijn mooi meegenomen, maar zeker niet noodzakelijk: je kan ook gewoon samen met de kinderen leren die je mee begeleidt!
Reserveer snel je gratis plaatsen voor zaterdag 28 juli en/of voor 25 augustus 2018. Je kan hetzelfde formulier gebruiken om je als vrijwilliger kandidaat te stellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten