bibliotheek@londerzeel.be   
www.londerzeel.be

vrijdag

Gallipoli

Vrijdag 28 november om 20 u
regie: Peter Weir, Australie 1981 - met: Mark Lee en Mel Gibson

Lee en Gibson, twee idealistische Australiërs, nemen in 1915 dienst in het leger. Na hun opleiding worden ze samen met 35.000 andere jongens op het strand van Gallipoli in de vuurlinie gejaagd. Het wordt al gauw duidelijk dat ze slechts dienen als kanonnenvlees en dat slechts enkelen onder hen dit avontuur zullen kunnen navertellen. De laatste film die Weir in Australië draaide, voordat hij in Amerika naar de top doorstootte, is onterecht minder bekend bij het grote publiek. De beheerste enscenering resulteerde in één van de meest wrange oorlogsfilms ooit gedraaid. De reconstructie van de slag bij Gallipoli werd nauwgezet gebaseerd op originele verslagen. Gratis in de bib!


2 opmerkingen:

 1. Er was toch krombaangeschut (loopgrachtmortieren)
  in 1915 ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, maar bij de voorbereiding van de slag om Gallipoli had men af te rekenen met nogal wat logistieke chaos: kanonnen werden zonder of met de verkeerde munitie geleverd, er waren veel te weinig handgranaten en mortieren,... Hierdoor liep alles ook een enorme vertraging op, waarvan de Turken dankbaar gebruik maakten om hun troepen op te stellen. Bron: www.wereldoorlog1418.nl/gallipoli/index.html

  BeantwoordenVerwijderen

Aankoopsuggesties, vragen of opmerkingen

Om er zeker van te zijn dat we jouw favoriete boek, dvd of cd niet vergeten aan te kopen, kan je hieronder een aankoopsuggestie doen. Via dit formulier kan je ons ook je vragen of opmerkingen bezorgen.